کدام لکه های پوستی خطرناکند؟ (بررسی انواع + تصویر)

کدام لکه های پوستی خطرناکند؟ (بررسی انواع + تصویر)

بی شک هر فردی به دنبال زیبایی و جذابیت بیشتر است؛ پوست یکی از مهم‌ترین اجزای تاثیرگذار بر میزان زیبایی می‌باشد. یکی از اصلی‌ترین مشکلاتی که افراد با آن دست و پنجه نرم می‌کنند، لکه‌های پوستی است. به هرگونه تغییر زنگ، ضایعه و برجستگی غیر عادی بر سطح پوست، لکه می‌گویند. حال سوال اینجاست؛ آیا لکه های پوستی خطرناک هستند؟ کدام لکه های پوستی خطرناکند؟ معمولا به لکه‌هایی که برای مدت زمانی طولانی، با رنگ قرمز یا تیره ظاهر می‌شوند و گاهی با خونریزی همراه هستند، لکه‌های خطرناک می‌گویند. برای درمان این مشکل روش‌های متعددی از جمله لیزر، کیروتراپی، خرید ضد لک و جراحی وجود دارد که بسته به شدت و نوع لکه، پزشک یکی را انتخاب می‌کند.

 

کدام لکه های پوستی خطرناکند و علت آن ها چیست؟

رنگ‌دانه‌های موجود در پوست مانند ملانین باعث رنگ دهی خاصی به پوست می‌شوند؛ زمانی که میزان ملانین پوست کم یا زیاد باشد، رنگ پوست تیره یا روشن می‌شود. لکه‌های پوستی به دلیل تفاوت رنگی که با پوست دارند، به آسانی قابل تشخیص خواهند بود زیرا؛ تیره‌تر یا روشن‌تر هستند. گاهی این لکه‌ها به رنگ‌های متفاوتی مانند خاکستری یا قرمز دیده می‌شوند. وجود این لکه‌ها وابسته به دلایل مهمی است که شناخت آن‌ها، به درمان سریع و بهتر کمک فراوانی می‌کند. گاهی لکه‌ها به علت یک مشکل خاص ظاهر می‌شوند که باید خیلی زود درمان شود؛ موارد زیادی در بروز لکه‌های پوستی تاثیرگذار است که برخی از آن‌ها بیرونی و محیطی، بعضی به عوامل درونی بازمی‌گردد.

برخی از مهم‌ترین دلایل بروز لکه‌های پوستی شامل: ژنتیک، وراثت، مشکلات هورمونی، بارداری، آفتاب سوختگی‌های مداوم، رادیوتراپی و مصرف داروهای هورمونی مثل قرص‌های ضد بارداری می‌شود. در کنار موارد گفته شده می‌توان، به استفاده غیر اصولی از لوازم آرایشی، مواد آرایشی بی کیفیت و غیر استاندارد هم اشاره کرد؛ همانطور که مواد آرایشی نامرغوب باعث بروز این مشکل می‌شوند، تاثیر کرم ابرسان بر لک صورت و سایر مواد مراقبتی هم غیر قابل انکار است. به بیان ساده، انتخاب درست محصول مراقبتی و بهداشتی بر سلامت پوست شما بسیار تاثیرگذار است. خب  سوال مهم این است که کدام لکه های پوستی خطرناکند؟

پیسی VITILIGO ( لکه‌های وسیع سفید)

پیسی VITILIGO ( لکه‌های وسیع سفید)

یکی از بیماری‌هایی که در صورت بروز، باعث ایجاد لکه‌های پوستی با رنگ بسیار روشن‌تر از پوست می‌شوند، پیسی (VITILIGO) یا برص است. این بیماری دارای سرعت انتشار بسیار بالا است که بر اثر ژنتیک یا وراثت به وجود می‌آید. این لکه‌ها ابعاد بسیار بزگی را روی پوست ایجاد می‌کنند. در مواقعی که سیستم ایمنی بدن ملانوسیت‌های سلولی را نابود می‌نمایند، سفیدی ناحیه‌ای از پوست رخ می‌دهد. از بیماری‌های مهمی که می‌تواند در بروز این لکه‌ها موثر باشد می‌توان به اختلال غده فوق کلیه اشاره کرد.

زخم اسکار

گاهی بر اثر عوامل مختلفی که باعث باز شدگی پوست می‌شوند، لایه درم که دارای رگ‌های خونی، غدد عرق، عصب و فولیکول‌های است آسیب می‌بیند و اسکار به وجود می‌آید. معمولا جوش‌های پوستی، بریدگی و زخم‎‌ها باعث بروز این نوع از لکه‌های پوستی می‌شوند.

رد پاپول

رد پاپول

پوپل‌ها از دیگر لکه‌های پوستی هستند که به عنوان ضایعات پوستی شناخته می‌شوند؛ پاپول‌ها در انواع مختلف و با قطر حدود یک سانتی متر وجود دارند. رنگ این لکه‌ها از قهوه‌ای تا صورتی را شامل می‌شود. نوع‌های مختلف پاپول شامل درماتیت، پسوریازیس، زونا، آبله مرغان و اگزما در حالت‌های خوشه‌ای، دانه‌ای و جداگانه است.

کیست پوستی

کیست پوستی

گاهی افراد از وجود ضایعه‌ای گرد و برجسته در زیر پوست خبر می‌دهند که می‌تواند نشان دهده برخی کیست‌های خوش خیم باشد. رایج‌ترین نوع این کیست‌ها شامل چربی، گانگلیون و اپیدرموئید می‌شود که حاوی مایعی هستند.

لک هایپرپیگمنتیشن

هایپرپیگمنتیشن

ملانین یکی از مهم‌ترین رنگدانه‌های پوستی است که در برخی موارد به دلیل تولید بیش از حد، لکه‌های پوستی به رنگ تیره ایجاد می‌کند. عوامل متعددی مانند قرارگیری در معرض آفتاب، قرص‌های بارداری، اسکار، اکنه و تغییرات هورمونی باعث ایجاد آن می‌شوند.

لکه‌های قرمز

لکه‌های قرمز

گاهی برخی افراد از وجود لکه‌های قرمز رنگی که برای مدتی طولانی بر روی پوست‌شان وجود دارد خبر می‌دهند؛ احتمالا خطرناک بودن این لکه‌ها نسبت به سایرین بسیار بیشتر است زیرا، ممکن است به علت دلایلی مثل، التهاب، عفونت و آلرژی پوستی ایجاد شده باشند. البته در برخی موارد، این نوع از لکه در گذر زمان ناپدید می‌شود بدون آنکه نیاز به درمان خاصی داشته باشد.

لکه‌های سیاه

لکه‌های سیاه

در بیشتر مواقع لکه‌های سیاه بی خطر هستند اما، گاهی می‌تواند نشان دهنده سرطان باشد. این لکه‌ها در هر اندازه‌ای در نقاط مختلف بدن امکان ظاهر شدن دارند. معمولا بر اثر قرار گرقتن در معرض مستقیم نور خورشید تشدید می‌شوند و علت آن تولید بیش از حد رنگدانه ملانین است.

لکه‌های تیره

وجود مشکلاتی مانند بیماری آدیسون یا غده فوق کلیه، می‌تواند باعث بروز لکه‌های تیره پوستی شود. در این دسته از افراد علاوه بر لکه‌های پوستی، شاهد علائمی مثل درد عضلانی و کاهش اشتها نیز خواهیم بود. از طرفی، میزان قند خون و و فشار خون پایینی دارند. وجود این نشانه‌ها خطرناک و نیازمند توجه جدی است.

جای کهیر

در  برخی موارد با ظاهر  شدن ناگهانی کهیر در نقاط مختلف پوست رو‌به‌رو می‌شویم که احتمالا، نشان‌دهنده یک مشکی درونی است. از  علت‌های احتمالی آن می‌توان به حساسیت به دارو یا غذای خاص، آبله مرغان و ابتلا به سندروم لیل اشاره کرد.

 

علائم سرطان پوست بر اساس انواع لکه های پوستی با تصویر

علائم سرطان پوست بر اساس انواع لکه های پوستی با تصویر

یکی از شایع‌ترین مشکلات مربوط به سرطان، سرطان پوست است که برخی از افراد به شکل خود به خودی آن را در مقطعی از زندگی تجربه می‌کنند. مردم سرتاسر جهان بدون مهم بودن نژاد، امکان ابتلا به این عارضه را دارند؛ معمولا زنان در سنین قبل از 50 سالگی بیشتر به سرطان پوست مبتلا می‌شوند. خب در سرطان کدام لکه های پوستی خطرناکند؟ مهم‌ترین علامت سرطان پوست، تغییر رنگ، خال یا لکه‌ها هستند؛ از جمله مواردی که پس از مشاهده آن باید به پزشک مراجعه کنید، موارد زیر هستند:

  • ایجاد گوشت اضافع یا خالی که دچار تغیر رنگ، اندازه و خونریزی
  • برجستگی‌های صاف صورتی، قرمز یا قهوه‌ای
  • وجود برامدگی مومی یا مرواریدی بر روی گردن، گوش و صورت
  • لکه‌ها و ضایعه‌های پوستی زخم مانند
  • ضایعه‌هایی که در مرکز فرورفتگی دارند و پوسته پوسته بنظر می‌رسند؛ این مورد در اغلب مواقع دچار خونریزی نیز می‌شود.
  • زخم‌هایی که پس از بهبود دوباره عود می‌کنند یا اصلا خوب نمی‌شوند.
  • جراحات خشن و دارای خارش که پوسته پوسته هستند و احتمال خون ریزی دارند.
  •  این لکه‌ها دارای ظاهری نامنظم و بدون تقارن هستند.
  • حاشیه‌های آن تار و غیر قابل تشخیص است.
  • گاهی قطر آن بیش از 6 میلی متر است .

لک خطرناک

 

درمان لکه های پوستی خطرناک

همیشه پیشگیری از بروز یک مشکل بهتر از روش‌های درمانی است؛ همانطور که می‌دانید یکی از اصلی‌ترین دلایل بروز لکه‌های پوستی‌ نور خورشید است. با خرید محصولات مراقبتی مانند ضد آفتاب می‌توان تا حدود زیادی، در عدم بروز آن موثر بود. اما اگر به این مشکل دچار شدیم چه کنیم؟ راه‌های درمانی متعددی برای درمان این مشکل وجود دارد از خرید محصولات مراقبت از پوست گرفته تا روش‌هایی مثل لیزر و میکرودرمابراسیون. تعیین روش درمانی مناسب برعهده پزشک متخصص است تا هیچ گونه مشکلی شما را تهدید نکند. در ادامه برخی از مهم‌ترین روش‌های درمانی لکه‌های پوستی را بررسی می‌کنیم:

  1. لیزر: استفاده از لیزر در سال‌های اخیر با طول‌ موج‌های گوناگون بسیار متداول شده است. در این راهکار تجمع ملانین‌ها مورد هدف قرار می‌گیرد؛ لیزر بسیار کم خطر و بدون عارضه است و معمولا نتیجه مثبتی دارد.
  2. میکرودرمابراسیون: با نفوذ به لایه‌های عمقی‌تر توسط دستگاه میکرودرم انجام می‌گیرد؛ این کار باعث کم شدن لکه‌های مربوط به جمع شدن ملانین می‌شود.
  3. لایه برداری شیمیایی: کمک گرفتن از محلول‌ها و مواد لایه برداری که سلول‌های سطحی را برمی‌دارد تا اپیدرم برای ساخت کلاژن بیشتر تحریک شود؛ این روند معمولا کمی طولانی است.
  4. کرایوتراپی: یک روش تهاجمی و مضرتر نسبت به دیگر درمان‌ها است که در آن نیتروژن مایع به درون لکه‌ها تزریق می‌کنند تا آن را منجمد کنند.
  5. استفاده از دارو: گاهی علت بروز لکه‌های پوستی برخی از بیماری‌ها مانند عفونت و اختلالات غده فوق کلیه است که در این موارد پزشک داروی مخصوص تجویز می‌کند.
  6. جراحی: درمواردی که لکه‌های پوستی به دلیل بروز گیست‌های پوستی بروز می‌کنند، پزشک تصمصم بر انجام جراحی می‌گیرد.

 

سخن پایانی

 به هر نوع عارضه، جراحت نقص و تغییر رنگی که بر روی پوست به وجود می‌اید، لکه می‌گویند. لکه‌های پوستی معمولا باعث ایجاد ظاهری ناخوشایند برای افراد می‌شوند اما سوال مهم این است که کدام لکه های پوستی خطرناکند؟ معمولا لکه‌های دارای رنگ تیره و قرمز که مدتی طولانی وجود دارند و گاهی دچار خونریزی می‌شوند، نشان دهنده یک عارضه جدی خواهند بود؛ البته گاهی این موارد پس از مدتی به خودی خود برطرف می‌شود. بهترین کار هنگام بروز این مشکل، مراجعه به پزشک و انتخاب روش‌های درمانی مناسب است.